Румяна Коларова: Към сигнала за блудство трябва да се подходи отговорно

Министърът на образованието заяви, че приема случая присърце и мисли за детето като свое, но няма да избързва с обвинения

По-тясно сътрудничество с Държавната агенция за закрила на детето поиска министърът на образованието Румяна Коларова по повод твърденията за блудство на учител с дете аутист в софийското IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров".

До този момент имам чувството, че нямаме достатъчно ефективна координация, подчерта Коларова в кулоарите на Министерски съвет след днешното редовно правителствено заседание. Тя поиска съвместна работа с ДАЗД по конкретния случай.
Що се касае за мерките, които ще бъдат предприети от Министерство на образованието и науката, тя посочи: „Не мога да предприема мерки, преди да са ясни фактите". Румяна Коларова е взела присърце случая. Аз го мисля, ако е мое дете, призна министърът. Няма да бързам да обвинявам един или друг човек, категорична е още тя.

До 10 октомври трябва да е готова проверката по случая, обяви Коларова и коментира, че децата в подобни училища са уязвими и лесни жертви, но в същото време от тях може трудно да се вземе достоверна информация.

Тя отново призова да не се прибързва с изводите кой е виновен. Според нея трябва отговорно да се подходи към подобен инцидент. Имали сме казус на педофил в подобно училище, призна Румяна Коларова и заяви, че не бърза да направи изводи.
В учителските дневници за поведението на всяко дете е записано, че „жертвата" се събличала. Детето обаче от скоро е било в училището. Доколкото й е известно, това е първият подобен инцидент във въпросното училище. То обаче има славата на образователна институция с висока степен на сигурност. Снабдено е и с камери.
Министър Коларова иска среща и с неправителствените организации, за да се обсъдят ефективните превантивни мерки.