Посланикът на Великобритания: Никога не е скучно в България

Мисия Варна

08-10-2014, 13:42

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според посланик Алан България отбелязва голям напредък, особено погледнат за целия период от 25 години

"Никога не е скучно в България" – това обобщи Н. Пр. Джонатан Алан, посланик на Великобритания у нас, който пристигна в морската столица, за да се включи в проекта "Бъдещето на България", реализиран съвместно от Атлантическия клуб, Работилница за бъдеще България и община Варна. Пред хората, събрани в зала "Пленарна", той изнесе лекция, посветена на външната политика на двете страни в условия на нестабилна международна среда.

Малко по-рано той отговори на въпроси на журналисти. Помолен за коментар на резултата от парламентарните избори, той заяви: "Аз съм наблюдател, нямам роля, мога само да гледам какво ще бъде решено. Моята задача е да работя с тези, които българите избраха да влязат в парламента". "В моята страна на предишните избори активността беше около 70%, тук, в България, това са трети избори - през 8 – 10 месеца, имаше и референдум. Това може би е малко уморително. Затова нека да видим дали политиците ще намерят начин да работят заедно". Според посланик Алан: "България отбелязва голям напредък, особено погледнат за целия период от 25 години. Аз съм оптимист, но искам повече скорост, директност, активност и независими органи. Скоро писах в блога си, че всички политици казват, че в България е различно след протестите, да видим как ще се реагира".

Попитан дали посещението му на предизборен митинг на ДПС е знак, дипломатът отговори : "Аз се вълнувам много от демокрация и избори. Това е интересно време, посетих кампаниите на трите големи партии - ГЕРБ, БСП, ДПС. Имах срещи с техни представители. Аз съм независим, беше много интересно за мен, научих много неща, видях отношенията между политиците и електората. В София е лесно за политиците и дипломатите да мислят за политика и сделки. Но, когато има изборна кампания, политиците трябва да говорят с хората. Затова исках да видя въпросите и мненията на хората към тях". Според британския посланик всички говорят за енергетика, здравеопазване, икономика, европейски фондове. "През последната година обаче българите изискват повече прозрачност и реформи. Мисля, че не знаем точно политиците какво ще отговорят, но може би ще стане по-ясно от програмата на следващото правителство, но кой знае кое ще бъде то – аз не знам. Интересно време е. Никога не е скучно в България!"