500 милиона евро губи "Ер Франс" от стачката на пилотите

Превозвачът се опасява, че до края на годината може да има отлив на клиенти

Рекордно дългата стачка на пилотите на френския въздушен превозвач "Ер Франс", продължила две седмици миналия месец, може да се отрази с около 500 милиона евро на финансовите резултати за 2014 година на групата група Ер Франс - Ка Ел Ем (Air France - KLM), съобщи днес авиопревозвачът, цитиран от Франс прес.

Конфликтът, породен от противопоставянето на пилотите на "Ер Франс" срещу развиването на нискотарифно подразделение на компанията, доведе през септември до спад на пътническия трафик на групата с 15,9%, а на товарния - със 17,7%.

Въздействието върху печалбата на компанията за третото тримесечие е оценено от ръководството на 320 до 350 милиона евро, но сумата може да се увеличи, тъй като авиопревозвачът се опасява, че до края на годината може да има отлив на клиенти.
От началото до края на стачката (15 до 28 септември) "Ер Франс" - Ка Ел Ем е регистрирал по-малко резервации за предстоящите месеци, отколкото обикновено.
В крайна сметка резултатът върху чистата печалба за годината може да достигне близо 500 милиона евро, според френско-холандската група.