Продадоха на търг розов диамант за 14 милиона евро

Розовите диаманти са в пет цвята, как се образува розовият цвят остава загадка

Розов 8,41-каратов диамант с изключителен блясък и чистота бе продаден на търг на "Сотбис" в Хонконг за рекордната цена от 14 милиона евро, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Предварителната оценка на диаманта с крушовидна форма беше от 100 до 120 милиона хонконгски долара. Той беше купен за 137,88 милиона хонконгски долара (17,78 милиона щатски долара). Предишният рекорд на търг за розов диамант fancy vivid беше от 2009 г. Тогава 5-каратов камък беше продаден за 10,7 милиона щатски долара в Хонконг.

Розовите диаманти са в пет цвята. Fancy vivid е най-интензивният от тях. Най-скъпият розов диамант, продаван на търг, е "Розова звезда" с тегло 59,60 карата. Той беше купен за 83 милиона щатски долара на търг в Женева през ноември 2013 г., но купувачът не изпълни ангажимента си. Диамантът фигурира в инвентара на"Сотбис" с оценка от 72 милиона долара."Сотбис" все пак притежава рекорда за най-скъпия диамант и бижу в света за "Розовия Граф" - розов 24,78-каратов диамант, продаден за 46 милиона долара в Женева през ноември 2010 г. Колекционерите ценят все повече цветните диаманти, докато през 60-те години на миналия век те бяха смятани по-скоро за куриоз.

Как се образува розовият цвят на диамантите, остава неизяснено. Изглежда те са били изложени едновременно на много висока температура и налягане.
Първите розови диаманти са открити в Индия през 17-и век, след това в Бразилия и Африка. Сега единственото известно находище е в мината Аргайл в Австралия. Тя осигурява 90 процентаот новите розови диаманти. Те обаче са извънредно редки, защото са едва 0,1 процента от 20-те милиона карата необработени диаманти, произвеждани годишно.