Вестниците в сряда, 8 октомври

Най-доброто от печата

08-10-2014, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проверяват учител за блудство с дете аутист


"Стандарт"
Родители от Перник са потресени от възможно блудство с детето им. Тази есен те записали дъщеря си Ана-Мария в 7-и клас на столичното  IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров". След 19 септември момичето, което е с аутизъм в сравнително лек спектър, отказва да излиза от къщи. С чувство на бяс от безсилие пред институциите майката Радосвета Симеонова разкри ужасяващия случай пред приятелите си във Фейсбук. Мон веднага назначи проверка. Във фаталния ден майката отишла да прибере 13-годишната си дъщеря от училище и установила, че момиченцето е без спортния си сутиен, който сама не можела да съблича. Опитала се да открие къде е бельото на детето и с помощта на чистачките го намерила захвърлено върху гардеробче в класната стая. Преди това говорила с класната на Ана-Мария, но г-жа Бочева се задоволила само с това да се оплаче, че момичето си събува чорапите и се опитала да увери майката, че през целия ден детето било пред очите й.
 

ГЕРБ с кабинет на малцинството: Вижте трите варианта
"Труд"
Три варианта за формиране на бъдещ кабинет се родиха вчера, след като политиците преспаха с резултатите от парламентарния вот. Очаква се веднага след официалното обявяване на резултатите от ЦИК да тръгнат преговори.
ГЕРБ, макар и без лидера си, който не застана пред медиите, зададоха първи тон - старт на разговори за подкрепа на кабинет на малцинството с премиер Бойко Борисов. Разговорите ще се водят с всички "по големина" - първо с БСП, стана ясно от думите на Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова, които "заместиха" лидера си на пресконференцията, след като той събра най-приближените си да умуват за ситуацията.


Преференцията разбърка листите
"Дума"
Преференциалният вот продължава да размества партийните листи. В Пловдив област промени се очакват за БСП, защото осмият в листата, бившият управител на ВиК в Пловдив Манол Генов, измества докторанта по политически науки Галин Дурев, който бе втори. Генов е събрал над 13% от гласовете на левите избиратели и измества 27-годишния си колега, съобщи председателят на РИК Енчо Захариев. Пренареждане ще има и в листата на ПП ГЕРБ, а според РИК рокадата се дължи на ефекта 9/9. Областният лидер на ГЕРБ и бивш областен управител Здравко Димитров трябва да отстъпи депутатското място на деветия в листата - д-р Катя Попова от Първомай. Тя е събрала близо 17% от преференциите. В Пловдивска област има 12 727 недействителни бюлетини, като от тях празните са съвсем малко, допълни Енчо Захариев.
Трима кандидати прескочиха преференциалния праг от 7% и пренаредиха листата на БСП в Благоевград. Първенец е зам.-кметът на община Гоце Делчев и лидер на МО на БСП в града Богдан Боцев, който с подкрепата на социалистите от Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча, Гърмен, Добринище и Разлог получи най-много преференциални гласове. Боцев е предпочетен от 2581 избиратели и той измества втория в листата, д-р Владимир Пандев от Благоевград. Само с 18 преференции по-малко е бившият благоевградски депутат Емил Костадинов, който бе на последното 22-ро място в листата. След преференциалния вот Костадинов става трети. Последният, който прескача преференциалната бариера, е Димитър Капитанов, който се отчете с 1639 гласа в Петричко, което го оставя на четвъртото място, на което той бе поставен първоначално. Все още не е ясно дали в Благоевград БСП ще получи втори депутатски мандат и засега единственият сигурен представител на левицата е водачът на листата Кристиан Вигенин.


Без виновни за фабриката на ужасите в Горни Лом
"Монитор"
Подсъдими за трагедията във фабриката на ужасите в Горни Лом може и да няма. До този правен парадокс може да стигне разследването на прокуратурата за взрива в барутния завод, при който загинаха 15 души, а други три служителки бяха ранени. Разследващи обясниха, че по закон пряка отговорност за трудовия инцидент, какъвто се води експлозията, носят тримата шефове, загинали при взрива. Изпълнителен директор на „Видекс" Ад е 29-годишният Емил Митков, който е син на собственика Валери Митков. Младият мъж намери смъртта си заедно с други двама началници на цеха - Валери Цокин и Мирослав Чернев.


Фирми около Цветан Василев с нови шефове и собственици
"24 Часа"
Фирми, свързани с Цветан Василев - мажоритарния собственик на поставената под специален надзор КТБ, са с нови управители и сменена собственост, показва справка във фирмените регистри. Според неофициална информация се подготвят сделки с тях. Всичките компании са получили кредити от банката.
Преди ден от Комитета на вложителите в КТБ внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Георги Близнашки и омбудсмана Константин Пенчев, че Цветан Василев се готви да изтъргува завода си за стъкло в Сърбия, а в България.