Пълнолуние и супер луна от този следобед

Велико Търново Лайф

08-10-2014, 11:22

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Следващите 24 часа - подходящи за разтоварваща диета

В 13.51 днес започва пълнолунието. Денят е подходящ за прочистващ хранителен режим, напомнят диетолозите

Днес обаче ще бъде и второто, и последно за тази година пълно лунно затъмнение. Очаква се то да бъде съпроводено и с т.нар. "суперлуна", съобщава NASA.
Суперлуната е популярна и като кървава луна - тогава, когато естественият спътник на земята се оцвети в червено. Това пък се получава, когато червеникавата светлина, която се образува при изгряване и залязване на Слънцето, се отрази в Ллуната.
Затова кървава луна е видима само при някои лунни затъмнения, когато те се случат близо до изгрев или малко след залез. Очакванията са, че луната ще изглежда 5.3% по-голяма спрямо последното подобно събитие на 15 април т.г. Причината е, че то се случва два дни след перигея на луната, т.е. преминаване през най-близката точка до Земята.
NASA изчислява, че затъмнението няма да е видимо за цяла Европа и Африка, както и Близкия изток. В Средна и Западна Азия и по-голямата част от Австралия затъмнението ще е видимо при изгряването на Луната. В западните и централните части на Северна Америка и цяла Южна Америка явлението ще е видимо преди залязването на Луната.
В останалите райони по света, включително източната част на Северна Америка, крайните западни части на Азия, Япония, Западна Австралия и Нова Зеландия, затъмнението ще може да се проследи през цялото време.
NASA изчислява, че затъмнението ще започне в 13:25 българско време и ще продължи 59 минути. То е второ от серия от четири поредни, наричани тетрада. Учените посочват, че този век ще има общо осем тетради, като следващата ще е през 2032 г. или 2033 г.
През следващата година пък ще има две пълни лунни затъмнения, едно пълно слънчево затъмнение и едно частично. Очаква се събитията да се случат съответно на 4 април и 28 септември за пълните лунни затъмнения, 13 септември за частичното слънчево затъмнение.
На 20 март 2015 г. ще е пълното слънчево затъмнение, но от България то ще е видимо само като частично и ще покрие по-малко от половината от слънчевия диск. За сметка на това пълното лунно затъмнение на 28 септември ще може да се наблюдава от страната.