До месец ЕК възстановява спрените средства по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“

20% повече ресурс ще получи страната ни от Европейския социален фонд за борба с безработицата

Очакваме положителни новини от Европейската комисия за Оперативна програма „Околна среда” и за ос три на Оперативна програма „Регионално развитие” (за устойчиво развитие на туризма). Одитните доклади показаха, че системите им за управление и контрол работят и е възможно средствата по тях да бъдат възстановени в края на октомври, началото на ноември. Това заяви вицепремиерът по управление на еврофондовете Илияна Цанова, която откри форума "Градът 2014".

„Това, което свършихме до момента мисля, че е доста положително. Днес изпращаме финалните одитни доклади към Европейската комисия. Новините са добри, защото те потвърдиха, че системите за управление и контрол и на оперативна програма „Околна среда”, и на ос три на оперативна програма „Регионално развитие” работят”, каза тя.
Попитана кога очаква най-рано да бъдат възстановени средствата Цанова посочи, че има технологично време и е възможно да се случи в края на октомври, началото на ноември. „По ос едно на ОП „Регионално развитие” (за устойчиво и интегрирано градско развитие) има още малко работа и очаквам до началото на следващата година да имаме положителен ефект”, каза още вицепремиерът.

Тя подчерта, че нито едно евро не е гарантирано. „Трябва да развиваме капацитета си, за да се възползваме максимално от европейските средства”, подчерта вицепремиерът, допълвайки, че предстои много работа и трябва да се направят необходимите реформи, за да се постигне максимален ефект.

Най-голямото предизвикателство за подобряване на координацията и работа в самата система, за да може България в максимална степен да се възползва от ЕС. „Служебният кабинет направи няколко важни стъпки”, обясни Цанова и посочи, че са разработили конкретен механизъм за справедливо налагане на финансови корекции.
„20% повече ресурс ще получи страната ни от Европейския социален фонд. Имаме нужда от тях за борба с безработицата”, заяви вицепремиерът и допълни, че акцентът се поставя върху постигане на резултати, т.е. как използваме средствата от ЕС и какъв ефект имат върху икономиката.

Тя коментира, че през новият програмен период общините остават във фокуса на оперативните програми. „Към общините е насочен ресурс, чието управление предполага изграждане на капацитет. Това усвояване ще се реализира посредством обществени поръчки”, каза още Илияна Цанова.

За ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” Цанова заяви, че са предвидени 2,5 млрд. евро, заедно с националното съфинансиране. „Към днешна дата с ЕК се коментират няколко приоритети – изграждане на АМ „Хемус”, Лот 3 на АМ „Струма”, изграждане на софийското метро”, обясни тя.

По думите на вицепремиера служебното правителство не е подготвяло нов заем от 500 млн. евро с Европейска инвестиционна банка. Този заем е структурен заем, който винаги се отпуска заедно, за да покрие националното финансиране, което България дължи към европейските програми, обясни тя.

„За периода 2007-2013 г. такъв заем беше ползван на стойност 700 млн. евро. Сега ние трябва да осигурим това финансиране и за новия програмен период. По този заем се работи от доста време”, добави Цанова и посочи, че този заем е бил одобрен преди около 3 седмици от борда на Европейска инвестиционна банка и трябва да бъде одобрен от следващия парламент.