Приключват изслушванията на кандидатите за еврокомисари

Три звена в екипа на Жан-Клод Юнкер остават проблемни

Изслушванията на кандидат-комисарите приключват в ЕП днес. Пред комисиите се явяват двама от заместник-председателите, а други трима трябва да дадат допълнителни отговори.
За разлика от блестящото представяне на Кристалина Георгиева, кандидат-комисарите Пиер Московиси от Франция и Вера Юрова от Чехия трябва да представят допълнителни отговори в писмен вид, а Джонатан Хил от Великобритания ще се яви повторно пред комисията. Въпреки предварителните съмнения за компетентността й  въ в външната политика, италианката Федерика Могерини успешно защити кандидатурата си.

Смятам, че трябва серизно да се преоценят отношенията с Русия през следващите пет години. Казах вече, че е необходимо да обърнем повече внимание на Изтока, и в същото време предупреждавам, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на Юга, заяви тя.

Без да го отхвърлят категорично, евродепутатите не приеха кандидатурата на унгареца Тибор Наврачич за образование и култура. Причината е, че е бил министър в правителството на Виктор Орбан, което пое критики за спазването на гражданските права.

Медийната свобода и медийният плурализъм са от ключово значение за едно демократично общество. Съжалявам, че понякога в миналото унгарското правителство, към което вече не принадлежа, не е отдавало достатъчна важност на този съществен аспект, заяви той.

Засега не е ясно как ще бъде решен спорният казус с унгарския кандидат - дали ще бъде отхвърлен или ресорът му ще бъде променен.