България получава 16 млн. евро за проекти за енергийна ефективност и ВЕИ

Реализацията на програмата за енергийна ефективност ще намали парниковите емисии с 35 хил. тона

Норвегия, Исландия и Лихтенщайн отпускат близо 16 млн. евро на България за подпомагане на проекти за енергийна ефективност и възобновяема енергия.
Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство има за цел да насърчава сътрудничеството между български организации и организации от страните-донори, обясни служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Антон Павлов. Реализацията на програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" ще доведе до намаляване на парниковите емисии с 35 хил. т. въглероден диоксид чрез въвеждане на енергийноефективни решения в сгради, предаде БНР.

Програмата включва 4 схеми за подкрепа на проектни предложения, като сред тях са използването на хидроенергийния потенциал, мерките за повишаване на енергийна ефективност и използването на енергия от ВЕИ в публични сгради, както и производство на горива от биомаса.

Мерките за повишаване на енергийната ефективност в публични сгради включват два компонента. Минималната финансова помощ за одобрен проект възлиза на 170 хил. евро, а максималната - на 500 хил. евро. За средствата могат да кандидатстват държавни институции и общини.

Малките и средни предприятия могат да кандидатстват по програмата за производство на биогорива и биомаса. Минималната безвъзмездна финансова помощ възлиза на 50 хил. евро, а максималната - 200 хил. евро, като финансирането достига до 60%.