Започват засилени проверки на товарни автомобили и автобуси

Те ще се извършват от полицейските служби в цяла Европа

Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите ще се извършват в страната в седмицата от 6 до 12 октомври, съобщават от Главна дирекция “Охранителна полиция” към МВР. Тематичната полицейска операция за контрол на пътното движение е под егидата на европейската организация на службите на пътна полиция – TISPOL и се провежда на територията на всички държави-членки.

Проверките ще се осъществяват по метода “широкообхватен контрол” от полицейски служители, съвместно със служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” при Министерство на транспорта, иннформационните технологии и съобщенията, предаде "Фокус".

Ще се контролира за наличието на валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на републиканските пътища.

Анализите до този момент показват, че основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са: неспазване времето за почивка от водачите; превишаването на скоростта; употребата на алкохол и упойващи вещества; превоз на необезопасени товари и претоварването на автомобилите.

В проверките ще се включат и служители на криминална и икономическа полиция. Те ще осъществяват контрол по отношение на нелегални емигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.