8 години от убийството на журналистката Анна Политковска

Свят

07-10-2014, 08:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес се навършват осем години от убийството на руската журналистка Анна Политковска

На 7 октомври 2006 г. тя бе застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва. Убийството й предизвиква силни реакции в цял свят и съмнения, че е по поръчка на руските власти.

През юни тази година Московски съд постанови доживотен затвор за организатора и за физическия извършител на убийството на Политковская, а трима съучастници ще лежат в затвора между 12 и 20 години. Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката във входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев – чичо на Махмудов, известен с криминалното си минало – беше осъден като организатор на убийството.

Анна Политковска беше разследващ журналист за независимия вестник "Новая газета" и един от острите критици на управлението на Владимир Путин.

Политковска е родена в Ню Йорк през 1958 г., където нейните родители, съветски украинци, са дипломати на ООН. Тя учи журналистика в Московския държавен университет, завършва през 1980 г. и постъпва на работа във вестник "Известия".