Компютърно село се огражда срещу крадци

Крими

07-10-2014, 08:34

Снимка:

trud.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Камери и бариера ще бъдат сложени по пътя към берковското село Песочница


Малкото селце се прочу, след като бе обявено, че ще бъде населено с компютърни специалисти, които да работят на спокойствие, пише "Труд". Сега в Песочница има 16 жители, а над 100 къщи пустеят.

С камерите, които ще заснемат всички превозни средства, влизащи и излизащи от селото, местните се надяват да спрат набезите на крадците. Целта е да не се изплашат компютърджиите.

Природата в района е прекрасна, а селото е близо до Монтана и София и може да даде подслон на наши и чужди компютърни специалисти, които могат да работят и далеч от големите градове.

 Адвокатът Даниел Каменов с помощта на доброволци превърна плевнята в двора си в къща за гости, а общината в Берковица помогна за доставката на интернет в селото. Вече има и една купена къща, а доста млади хора идват и оглеждат домове, споделиха от селото.

Компютърните спецове обаче се тревожели от многото кражби в района.
Затова след разговор с управници, полиция и юристи селяните решили да монтират бариера и камера, с които да контролират единствения път до къщите им.

"Това не е ограничение, а предпазна мярка. Всеки ще може да влезе в селото, но ако си тръгне с плячка, ще бъде заснет", каза Каменов. Фирма е обещала да предостави на Песочница безплатно за месец бариера и видеотехника.

Ако експериментът излезе успешен, селото ще купи системата за 1200 лева. Тогава вероятно и други села ще сложат бариери срещу апашите, смятат местните хора.