Каталуния решава до 15 октомври дали да провежда референдум

Решението за подготвянето на референдум ще бъде взето „около 13, 14 или 15 октомври"

Местното правителство в Каталуния обяви, че до 15 октомври ще реши дали да продължи с подготовката и провеждането на спорния референдум за независимост, който е заплануван за 9 ноември, съобщава RTE.

Припомняме, испанското правителство обаче обяви, че референдумът е неконституционен, а Конституционният съд го замрази до установяване дали допитването е легитимно - процес, който може да отнеме години.

Говорител на каталунското правителство уточни, че решението за подготвянето на референдум ще бъде взето „около 13, 14 или 15 октомври".

Само двама каталунци на 10 или около 23% искат каталунският президент Артур Мас да „игнорира" решението на съда и да продължи с подготовката за референдума, сочи проучване на националния вестник „Ел Паис", публикувано в неделя.

45% искат Мас да спази правното решение и да води преговори с цел провеждане на вот, който да е в съответствие с конституцията на страната.

25% от анкетираните пък искат Мас да намери алтернативно решение в подкрепа на независимостта, но да не се изисква провеждане на референдум.

Около 50% пък са склонни Каталуния да остане в Испания, ако се гарантира специален статут на района, докато 29% искат пълна независимост.