Кафе с цигара излиза най-евтино на българите в сравнение с останалите европейци

Най-скъп тютюн пушат на Острова, а кофеиновата напитка излиза най-солено на швейцарците

Чаша кафе и кутия с цигари излизат най-евтино на потребителите в България, в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. Това показват данните от сравнително проучване на Евростат за потребителските цени на територията на Съюза. Захарта и билетите за кино у нас обаче са по-скъпи, отколкото в някои други страни на Стария континент.

Цигарите у нас струват средно 2,45 евро. Великобритания държи високия рекорд с над 9 евро цена на кутия тютюневи изделия.

Според Евростат чашата кафе излиза средно по 60 евроцента на българите. Ободрителната напитка излиза най-солено на швейцарците - 3.25 евро.

Килограм бяла захар е най-евтин в Полша - 86 евроцента, и най-скъп в Ирландия - 1.35 евро. В България плащаме по около 1.07 евро за килограм. В 9 от европейските страни захарта излиза по-евтино, отколкото у нас. Сред тях са Испания, Белгия, Германия и Швейцария.

Свободното време излиза най-скъпо на финландците. Ако искат да го прекарат в посещение на киносалон, то ще трябва да отделят 11.26 евро за прожекция.  Билетът за кино е най-евтин в Хърватия - под 3,50 евро. В България цената е близо 4 евро. Относително ниски са цените на прожекциите и в източноевропейските страни и Малта, където феновете на седмото изкуство отделят по под 6 евро.

Няколко са причините за разликата в цените, посочват анализаторите от Евростат. Сред тях са размерът на ДДС, валутните курсове, националното данъчно и митническо законодателство.