Бил Гейтс: Bitcoin е по-добър от традиционната валута

Според създателя на Майкрософт, електронната валута е много практична

Основателят на Майкрософт Бил Гейтс заяви, че електронната валута Bitcoin е много интересен проект и се нуждае от малко подобрения, за да придобие голяма популярност.

„Bitcoin е вълнуващ, защото показва, колко евтини могат да са подобни услуги. Bitcoin е по-добър от традиционната валута. Не трябва двама души да са физически на едно място, а за трансфери на големи суми е особено практичен. Клиентите не искат да са анонимни или да се крият и за тях Bitcoin технологията е ключова“, коментира Гейтс в интервю за Bloomberg.

„Ние можем да добавим малко подобрения в нея или да изградим подобна, където има възможност за подобно разкритие и хората могат да се чувстват комфортно. Няма нищо общо с тероризъм или пране на пари“, добавя един от най-богатите хора в света.

Гейтс похвали системата за мобилни разплащания Apple Pay, която според него е добър пример за възможностите на технологията и бъдещото й развитие.

Той смята, че проектът на Apple ще помогне за достигането на критична маса потребители, отбелязвайки, че системата е изградена от стандартни технологии, като NFC и вече съществуващи протоколи.

„Така че макар и добър пример за бъдещето на мобилните разплащания, Apple просто помагат за увеличаване на тяхната аудитория, но не и за техническото развитие на платформата“, посочи Гейтс.