Българска фирма набедена, че слага конско месо в луканка?

След установените нарушения от фирмата Expo Foods сами изтеглили колбасите от търговската мрежа

Луканка, в чийто състав има почти 50 процента съдържание на конско месо, стана повод за солена глоба от 5000 лири, която отнесе доставчик на български колбаси в британския град Дартфорд, съобщи Новинар.

През септември 2013 година фирмата вносител Expo Foods е доставила вакумираните продукти, произведени в България, под името „Луканка Чумерна”. Производител на колбаса е силистренската фирма „Актуал”, която получила поръчката, след като продуктите й били „силно препоръчани” на Expo Foods от собственици на супермаркети в източноевропейската страна.

През 2010 г. доставчикът започнал да купува от българската компания месо, а през септември 2013 г. е поръчал 20 кг от „Луканка Чумерна”, която според описанието на състава е трябвало да съдържа само телешко и свинско месо, растителни фибри и подправки.
След установените нарушения от фирмата Expo Foods сами изтеглили колбасите от търговската мрежа.
От редакцията на Bulgariautre.bg се свързахме със силистренската фирма за коментар. Получихме на редакционната си поща официален отговор от фирма Актуал ООД.
Публикуваме пълният текст на писмото:

"Официално становище на фирма "Актуал" ООД

по повод запитване от сайта Bulgariautre.bg

"Във връзка с излязла информация в английски сайт, че в партида от 20 кг луканка "Чумерна", производство 2013 година на нашата фирма е открито наличие на конско месо, необявено на етикета, заявяваме:
"В продуктите на фирма "Актуал" ООД не е възможно да е открито конско месо, тъй като фирмата не е закупувала такова и следователно не е влагано. В предприятието от 2006 година е внедрена и ефективно се прилага Системата за самоконтрол, а от 2008 сме сертифицирани от международна сертифицираща организация по HACCP и ISO 9001: 2008.
Цитираният казус е от септември 2013 г. Представител на фирма "Експо фудс" ни уведоми за взетата проба на луканка "Чумерна" от магазинната мрежа в гр. Дратфорд и за получения резултат. Незабавно нашият екип по НАССР извърши пълна проследяемост на вложените суровини в луканка "Чумерна" и установи, че месото е с произход България и Нидерландия и е придружено от необходимите документи за произход и гаранция, че е говеждо.
Нашата фирма изпрати пълната документация и съпътстващите документи по целия технологичен процес от закупуване на суровините, до експедицията на продукта, за да послужи като доказателство пред английските власти. Също така трябва да се отбележи, че изискахме от нашия контрагент "Експо фудс" контролна проба от възбранената партида за изследване в независима европейска лаборатория, но такава не ни беше предоставена.
Фирма "Актуал" ООД, категорично се разграничава от решението на "Eкспо фудс" да се признае за виновен по повод наличието на конско месо в продукта, за да не влиза в допълнителни разходи. Нашата фирма не е съгласна да бъде опетнено името ни без да ни бъде дадена законовата възможност да докажем че сме лоялен партньор".

Ще продължим да следим случая и ще ви предоставим всяка информация свързана със случая.