Цветан Цветанов: Ще направим всичко възможно да съставим правителство

Правителство, което да реализира национални приоритети за бъдещето на България

ГЕРБ ще направи всичко възможно да бъде съставено силно правителство,  което да реализира национални приоритети за бъдешето на България. Това заяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов на пресконференция, след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
От изнесените до момента резултати от парламентарните избори, които все още не са окончателни, от общо 31 избирателни района, ГЕРБ печели в 26. В пет избирателни района печели ДПС – в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Във всички останали ГЕРБ е първа политическа сила, заяви Цветанов. Той благодари на симпанизантите и членовете на ГЕРБ, на всички граждани, подкрепили партията, както и на всички, отишли да гласуват, дори и за други политически формации.

В областните градове ГЕРБ сериозно увеличава потенциала си, подчерта Цветан Цветанов. Той поясни, че от общо 27 областни града в 25 ГЕРБ е победител. В два  областни града победители са ДПС -в  Кърджали и Търговище. ГЕРБ прави пробив във Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Перник, Разград, Сливен, Хасково и Шумен, каза Цветанов. В сравнение с изборите от 2013 година, ГЕРБ увеличава подкрепата си. До момента с  20 хиляди гласа, като се очаква при окончателните резултати този брой да е по-голям.
Той допълни, че говоренето на потенциалния партньор на ГЕРБ - Реформаторският блок не кореспондира с ценностите на ЕНП.

ГЕРБ ще проведе разговори с всички партии, представени в Народното събрание. Попитан ще се коалират ли с ДПС и БСП, Цветан Цветанов отговори, че такива коалиции няма да има. Това е заявявано и по време на кампанията и е вече взето решение.

Румяна Бъчварова, член на ръоводството на ГЕРБ заяви, че ГЕРБ ще поеме отговорността за съставяне на правителство. Преговорите с останалите партии и коалиции, които ще влязат в 43 –то Народно събрание ще започнат след като бъдат обявени окончателните резултати от изборите. Очакваме разумната подкрепа на останалине политически сили, заяви Бъчварова. Тя каза още, че преговорите за съставяне на правителството ще се водят прозрачно и обществеността ще бъде информирана за хода им.