133 жалби са постъпили в ЦИК

Основните сигнали са във връзка с осъществяване на предизборна агитация в изборния ден

До момента в ЦИК са постъпили общо 133 жалби и сигнали. Това заяви говорителят на ЦИК – Александър Андреев, предаде Агенция „Фокус”. Андреев уточни, че сигналите и жалбите са обобщени по групи.

Основните сигнали са във връзка с осъществяване на предизборна агитация в изборния ден. Има около 28 такива сигнала. 11 сигнала са във връзка с обявяване на социологически проучвания в изборния ден, което е забрана по чл. 205, ал. 5. Наложени са санкции на три от агенциите, които са публикували такива данни. 11 сигнала са постъпили във връзка с гласуването в чужбина.

Александър Андреев уточни, че част от сигналите се отнасят до Атина, Гърция, където Секционна избирателна комисия не е допуснала представители на една политическа сила, да присъстват до изборното помещение. ЦИК се е свързала със секцията в чужбина, за да им даде указания, че няма как да не допускат представителите на политическата сила. Другите сигнали са за попълване на декларации, извън изборното помещение в секции в Турция. Това не представлява нарушение на Изборния кодекс, тъй като избирателят може да носи декларацията със себе си. Той не е задължен да я попълва пред СИК, припомни Андреев.

Има жалби, свързани с действия на СИК, като по-съществените от тях са свързани с ограничаването на правото на студентите да гласуват от съответните СИК . В тази връзка ЦИК прие протоколно решение всички РИК да бъдат информирани, че следва да дадат указания на СИК, да допуснат студентите за гласуване, когато носят студентска книжка или уверение за записан зимен семестър.