Митничари спряха ембаргови нефтопродукти от Иран при опит за влизане в ЕС

Експертизата показва, че превозваните стоки са нефтени масла, забранени за транспортиране на територията на ЕС

Опит за въвеждане и транспортиране на забранени нефтопродукти от Иран на територията на Европейската общност предотвратиха митническите служители на Капитан Андреево, съобщиха от Агенция „Митници".

46 900 кг. нефтени масла в 232 метални варела са били транспортирани в два камиона с българска регистрация, пътуващи от Иран. Пред митническите служители на МП „Капитан Андреево" са представени документи за превозването на хидравлично и базово масло с идентично тегло, закупено от Обединените арабски емирства.

Митническите служители откриват безспорни доказателства, че товарите са натоварени в Иран. Поради съмнения за нарушаване на изискванията на Регламент (ЕС) № 267/2012 на Съвета, въвеждащ ограничителни мерки срещу Иран, митническите служители вземат проби за лабораторна експертиза за изясняване вида на нефтопродуктите.

Експертизата показва, че превозваните стоки са нефтени масла в обхвата на забранените за транспортиране на територията на Европейската общност нефтопродукти, изнасяни от Иран.
Товарните автомобили не са допуснати на територията на общността и са върнати обратно на изпращача.