Официалните резултати от изборите излизат до 9 октомври

Имената на депутатите стават ясни до 12 октомври, според Изборния кодекс

Резултатите от предсрочните парламентарни избори трябва да бъдат обявени официално до 9 октомври, а имената на избраните депутати ще станат ясни най-късно до 12 октомври, предвижда Изборният кодекс.

След края на изборния ден преброяването на бюлетините, секционните избирателни комисии следва да попълнят в два екземпляра протокол с резултатите, които да предадат в районните избирателни комисии.

Единият екземпляр се въвежда в електронната система от районната комисия, а другият се предава на ЦИК, която също въвежда данните и засича грешки, предава „Дневник“.

Първите официални прогнозни резултати на база вкараните данни от секционните протоколи в районните избирателни комисии ще започнат да излизат още тази нощ, но практиката показва, че предварителните резултати за получени гласове и процентно съотношение между партиите ще са ясни в деня след вота.

Заради преференцията - посочване на предпочитан кандидат, срокът за обявяване на избраните за депутати е по-дълъг - 7 дни.

Когато кандидат е избран в два района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане депутат.