Часове преди изборите в Кърджали масово се подменят членове на СИК

Байряма започна с масово раздавне на месо, хората отричат да дават гласа си срещу храна

В деня за размисъл Кърджалийска област е между Байрама и вота. След вчерашното нашествие на автобуси по случай празника, в събота притокът на хора продължава, но този път масовият транспорт са леките коли, предаде бТВ.
Местните се връщат по родните си места за празника и е логично в неделя да гласуват, преди да отпътуват обратно за Турция. Дали това ще доведе до по-висока активност в Кърджали, ще стане ясно след броени часове.

От днес обаче е ясно, че има проблем при сформирането на секционни избирателни комисии. От Районната избирателна комисия изказаха опасение, че на 5 октомври има риск някои секции да не отворят навреме.
В навечерието на изборите, в Кърджали масово се подменят членове на секционни избирателни комисии. От РИК дори не могат да хванат точната бройка на отказалите се. Въпреки че явлението не е ново за региона, председателят на комисията вече има своите притеснения.
„Средно на ден, с решение, което взимаме в РИК, подменяме около 150 души. Аз се притеснявам от организационната част, евентуално някои от членовете на СИК да не се явят утре и да не може да бъде открита някоя от секционните избирателни комисии”, призна председателят на РИК-Кърджали Беркант Барзат.

В района, където избирателните списъци набъбнаха с няколко десетки автобуса хора, местните не виждат нищо нередно. „Той пак ще си гласува . И да няма Байрям, и да има Байрям - пак същото”, казва Сабри Мустафа.

А Байрама в Кърджалийско започна с раздаването на много месо. В село Подкова, където преди по-малко от седмица се изядоха 50 курбана, хората отричат да дават гласа си срещу храна.
Въпреки че при пристигането си у нас много от пътниците дадоха да се радбере, че очакват някой да им върне парите за билета, в Подкова, където са паркирани десетки коли с турска регистрация, са категорични, че пътните са си за сметка на хората. „Те не са бедни хора толкова, за 20 лв. Примерно те, един билет струва 30 лева. От Бурса, от Истанбул до тука струва отиване и връщане 50 лв. - пари ли са? За тях не са пари. За нас са пари”, коментира Мехмед Али.
Иначе денят в събота в Кърджали премина спокойно, без нито едно регистирано нарушение.