Не бързайте с антибиотиците, ако детето ви е настинало!

Това съветват лекари в началото на есента, когато е раят на настинките

Не бързайте да давате самоволно антибиотици, ако децата ви имат дихателна инфекция. Това обясни пред „Труд" д-р Ирен Цочева, началник "Направление за лечение на деца с остри респираторни инфекции" в столичната Александровска болница, цитиран от „Дарик”.

Първата вълна на острите дихателни инфекции по правило настъпва 7-10 дни след началото на учебната година. Тогава децата се затварят на едно място в училище или в детската градина. И често си стига до фарингит, ринофарингит, трахит, бронхит. Това обаче не е нещо необичайно.

Малчуганите, особено тези между 2- и 4-годишна възраст, боледуват поне 1-2 пъти месечно от остри дихателни инфекции, обяснява д-р Цочева. А началото на есента е раят за тези заболявания. Сред хората са по-популярни като настинка.

В над 95% от случаите дихателните инфекции са предизвикани от вируси. Точно заради това родителите трябва да подхождат критично към лечението на своя син или дъщеря. Защото в тези случаи заболяванията не се влияят от антибиотици.

Даването на силното лекарство само ще влоши имунологичното равновесие и може да отключи страничен ефект - алергична или гастроентерологична реакция. Отделно, ако се стигне до усложнения, причинителят най-вероятно ще бъде резистентен на използваните антибиотици, обяснява д-р Цочева.

Важно е обаче децата да не се подлагат на пасивно тютюнопушене и да избягват газираните напитки, предупреждава лекарката. Давайте им храна, богата на витамини. Ако българчетата не приемат достатъчно плодове и зеленчуци, може да пият поливитаминозен препарат, който ще подобри общото им състояние, съветва специалистът.