Прокуратурата излезе с две версии за инцидента в Горни Лом

Версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи

Най-вероятните към момента версии за причините за взрива в цеха в с. Горни Лом са две: възникване на експлозия на взривно вещество в машината за мелене на такива вещества при опериране с експериментален взрив; и неправилна манипулация на етап от утилизиране на мините, това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Версиите са съвсем начални и следва да бъдат потвърдени или отречени от съответните експертизи.

Предположенията са въз основа на извършения вчера „статичен оглед“ и на днешния „динамичен оглед“ на местопроизшествието, пише "24 часа". Огледът е извършен със съдействието на съдебни лекари, специалисти по взривни устройства от СОБТ и сапьори от Българската армия. При разместване на пръст и бетонни отломки са намерени човешки трупни части, които са иззети и предадени за изследване в Катедра „Съдебна медицина“ към УМБАЛ „Александровска“.

Днес бе извършен и оглед на лаборатория, както и на складове за мини и готова продукция, находящи се на територията на бившия завод „Миджур“.

На местопроизшествието са открити 5 кратера, образувани вследствие на детонирал на 5 места взривен продукт. Разрушенията и жертвите са в резултат на изключително голямото количество взривни вещества, преработвани и складирани в завода.

Установено е, че на 30.09.2014 г. и 01.10.2014 г. с доставка по договор в завода са доставени още 6 ТИР-а с мини, разтоварени в складово помещение. Днес е извършен оглед на склада и същият е запечатан.

Интензивните действия по разследването продължават.