Световната банка отпуска 300 млн. евро заем на Сърбия за наводненията

Кредитът е предназначен както за помощ на хората, останали без дом, така и за възстановяване на енергийната система и селското стопанство

Световната банка ще предостави заем от 300 млн. долара на Сърбия за преодоляване на последиците от катастрофалните наводнения през май тази година, съобщава сръбската Бета.

Срокът за погасяване на кредита е 30 години с 10 години гратисен период и първоначална лихва 1,5%, която ще се променя през периода на погасяване.

СБ одобри обявените от сръбското правителство мерки за икономии и предложи допълнителни като намаляване на държавните субсидии, които в Сърбия са над 1 млрд. евро годишно, и ограничаване на покупките на стоки и услуги в държавната администрация.

„Не може да се карат луксозни автомобили и да се купуват какви ли не неща, а от друга страна, да се намаляват заплатите и пенсиите“, подчерта главният икономист на Световната банка за Сърбия Лазар Шестович в интервю за националната телевизия РТС.

Шестович подчерта, че кредитът от Световната банка е договорен в рекордно кратки срокове предвид неотложните нужди на пострадалите от наводненията.

Кредитът е предназначен както за помощ на хората, останали без дом, така и за възстановяване на енергийната система и селското стопанство. Част от средствата ще бъдат употребени за защита от бъдещи наводнения, предава БНТ.