Търсенето на Полет 370 започна отново

Три кораба със сонари, сензори и видеокамери ще го търсят в Индийския океан

След четиримесечно прекъсване ще бъде подновено издирването на изчезналия самолет от полет 370 на малайзийските авиолинии, предаде Асошиейтед прес.

Операцията ще обхване рядко посещаван от кораби район на Индийския океан, отстоящ на около 1800 км западно от Австралия. Очаква се утре в тази зона да пристигне първият от трите плавателни съда, които ще участват в новото търсене на останки. Но лошото време може да забави придвижването му, отбелязва агенцията.

Експертите ще използват сонари, видеокамери и сензори за самолетно гориво в проучването на водите и търсенето на следи от Боинг 777, изчезнал на 8 март т.г. по време на полет от Куала Лумпур за Пекин с 239 човека на борда.

Издирването бе спряно за няколко месеца, така че екипи можаха да картографират морското дъно в зоната с площ от 60 хиляди кв. км. Разследването е установило, въз основа на анализ на обмена на данни между бордовите уреди на самолета и сателит, че вероятно някъде там боингът е привършил горивото и е паднал.

Досегашните опити да бъдат открити останки от самолета на няколко пъти не дадоха резултат, отчасти поради погрешно разчетени сигнали, за които се смяташе, че идват от т.нар. черни кутии. Затова сега ръководителите на подновената операция изразяват сдържан оптимизъм за евентуалния й успех.