Учен използва йогурт за ранно откриване на рак на дебелото черво

Хартиен тест, подобен на тестовете за откриване на бременност, вече е тестван върху лабораторни мишки със злокачествени заболявания

Сангеета Бхатия, изследовател в Мазачузетския технологичен институт (MIT), използва йогурт и тест на урина за ранно диагностициране на рак на дебелото черво, пише изданието Technology Review, цитирано от "Фокус".

При първоначалната си работа по проекта изследователката е разработила наночастици, които откриват туморите и се разграждат при взаимодействието си с ензимите, отделяни от раковите образувания. Разградените частици са достатъчно малки, за да се съберат и концентират в бъбреците, след което се отделят с урината.

Бхатия е създала хартиен тест подобен на тестовете за откриване на бременност, който вече е тестван върху лабораторни мишки със злокачествени заболявания. В момента професорът разработва начин за прием на наночастиците чрез модифицирана бактерия, която се съдържа в йогурта.

Бхатия отбелязва, че е в процес на основаване на компания, която да комерсиализира теста.
90 процента от хората с колоректален рак могат да бъдат излекувани, ако заболяването бъде открито в ранен стадий. Но ранни диагнози се поставят само при 40 на сто от болните, като една от причините е малкият брой хора, които се изследват, сочат данни на Американското общество за ракови заболявания.