Без допълнителна такса за ро-ро кораби в пристанище Бекет

Транспортният министър Николина Ангелкова се срещна с висши румънски политици

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова заяви, че няма да бъде въвеждана допълнителна такса за акостирането на ро-ро кораби в пристанище Бекет.

Ангелкова се срещна със румънския вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация Ливиу Драгнеа.

Румънската страна планираше да въведе такса в размер на 150 евро за акостиране на ро-ро кораби в пристанище Бекет, за което алармираха преди дни браншовите организации във водния транспорт по време на среща с министър Ангелкова.

Според данни на бизнеса, след пускането в експлоатация на моста „Нова Европа” при Видин – Калафат, значително е намалял трафикът през ферибота Оряхово – Бекет и въвеждането на новата такса би довела до фалит на фериботния комплекс заради значителното оскъпяване на услугата.

Българският министър е успял да договори таксата да отпадне.

По време на срещите си Ангелкова обсъди съвместния проект между България и Румъния за подобряване на корабоплаването по река Дунав. Двамата министри се разбраха в най-кратки срокове да се подпише Меморандум за сътрудничество за построяването на 2 нови моста над река Дунав между градовете Силистра – Кълъраш и Никопол - Турну Мъгуреле.

Реализацията на двата проекта би могла да се финансира чрез публично-частно партньорство, предава „Фокус“.