Ще живеем в космически градове към 2100

Ще се връщаме на Земята за почивка, счита американски експерт от НАСА

Човечеството скоро ще започне да изгражда космически селища. Това смята д-р Ал Глобус, специалист, работещ за НАСА. Според него следващата логична стъпка за хората, които са населили всяко кътче на планетата, ще е изграждането на градове на земната орбита. На тях биха могли да живеят стотици или хиляди хора, отбелязва експертът пред британското издание Daily Mail.По думите му още към края на столетието може да се появят първите космически селища, летящи около Земята, както в момента лети Международната космическа станция (МКС).

„Ако ние хората се решим да направим това, ще го направим. Имаме научни и финансови възможности, затова въпросът, възможно ли е това, или не, просто не стои”, подчертава специалистът. „Първите селища може да се появят още след няколко десетилетия”, допълва Ал Глобус.Kосмическият град може да представлява конструкция, състояща се от цилиндър в центъра и въртяща се около него полусфера, където ще е мястото, което ще обитават жителите. Така ще може да бъде създадена изкуствена гравитация, която ще позволи на хората да се движат, както на Земята.

„Ще бъде място за живеене, за отглеждане на деца, където можете да празнувате Деня на благодарността и Коледа, и да посещавате Земята за ваканциите”, коментира ученият,  цитиран от  economy.bg.

 Според него има някои пречки, които трябва да бъдат преодолени, за да можем да живеем в Космоса. Първата са разходите за космическите пътувания, които според експерта трябва да се понижат. Космическата колония ще трябва сама до осигури изхранването си чрез собствена ферма, а също и енергийното си обезпечаване чрез използване на слънчева енергия. Тя ще трябва да осигури и защита от космическата и слънчевата радиация.