Няма порода куче, която да не може да бъде терапевт

Има само такива, които собственото ни възприятие не допуска да бъдат терапевти, твърди експерт

Няма порода куче, която да не може да бъде терапевт, каза в интервю за БТА Мария Бакърджиева - зоотерапевт, президент на Асоциацията на зоотерапевти "Карисия" - Испания, която от три години работи в Барселона по създаването на кучета терапевти.

Мария разработва програми за зоотерапия, прилагани при деца с аутизъм, при хора с психически заболявания и депресия, при непълнолетни майки и жертви на домашно насилие, при възрастни хора от специализирани институции и с церебрална парализа, при хора със забавено интелектуално развитие, емигранти и затворници.

"Подходящите животни се определят не от породата, а чрез специализирани тестове, които оценяват характера им и дали са подходящи за конкретния колектив", разказа Бакърджиева.

По думите й в европейската култура черният цвят не е добре приет и това трябва да се има предвид при работа на животните с определени колективи.

"В Испания търсенето на животни терапевти не е нещо ново. Много ми се иска да вярвам, че подобна работа е възможна и в България. Мотивирана съм да го направя", каза Мария, с уговорката, че не се е срещала с пазара на труда и държавната администрация у нас.

Според нея няма кучета, които не могат никога да бъдат терапевти. Има само такива, които собственото ни възприятие не допуска да бъдат терапевти, каза тя.

Мария е живяла в Белгия, била е на отговорни постове в големи компании в Испания, включително във футболния клуб "Барселона", но детската й мечта се сбъдва след като започва да обучава кучета терапевти.

Самата тя отглежда две кучета - померани. В България няма организация или център за обучение на кучета терапевти в помощ на хора в социална изолация, с физически или психически проблеми, с подобна дейност у нас се занимава "Очи на четири лапи", която обаче подготвя само кучета асистенти за незрящи хора, коментира Бакърджиева, която е управител на испанската школа DaDog.

"За да стане добър терапевт, е желателно работата с кучето да започне, когато то е на около година и два месеца", разказва тя.

По думите й не се използват животни над 7 години.

За да има успех работата на обучителите, те трябва да са добре подготвени, а също и да могат да работят в екип с психолог, педагог и физиотерапевт, смята Мария.

Трябва да могат да се адаптират, да имат опит с различни животни и желание да работят с хора, допълва тя. Според нея награда за терапевта е положителната промяна при пациентите, както и оценката на близките им.

По думите й резултатите от терапията с кучета е трудно да бъдат изследвани академично.

"Аз лично вярвам, че това е по-успешно от саденето на домати", коментира Мария Бакърджиева.