Тънкостите за най-добрата ракия

Костилките на вишните са най-опасни

Смачкването на плодовете, от които ще правите ракия, си има тънкости. Ето и няколко от тях:

При грозде, малини, капини и други меки плодове е най-добре мачкането да става с валцова дробилка, а смачкването на костилковите и семкови плодове - с чукова дробилка.

При костилковите плодове е желателно костилката да бъде отделена. Тя много често може да бъде богата на цианиди, които са причина и за отравяния и за главоболие на консумиращите напитката.

Особенно опасни са костилките на вишните! Внимавайте с тях!

Раздробената плодова каша от този плод трябва да се прекарва през едро сито, което ще задържи всичките костилки.

Не забравяйте, че след като се постараете добре, ще получите желаната и приятна напитка,  така обичана от българите.