Парламентарни избори в Латвия

За стоте депутатски места се борят 13 политически партии и обединения

В Латвия ще се проведат парламентарни избори днес.

Според проучвания на обществените нагласи управляващата дясноцентристка коалиция ще запази властта си, въпреки очакванията опозиционната партия на рускоезичното малцинство да получи най-много гласове.

За стоте депутатски места се борят 13 политически партии и обединения, като според изследванията едва пет от участващите в надпреварата политически сили ще влязат в парламента на страната.

Допитване на Центъра за проучване на общественото мнение показва, че с най-голяма обществена подкрепа се ползва социалдемократическата партия „Съгласие“, влизаща в състава на коалицията „Център на съгласието“, оглавявана от Нилс Ушаковс - първият кмет на Рига от рускоезичното малцинство в Латвия.

На второ място по популярност е обединението „Единство“, към което принадлежи министър-председателката Лаймдота Страуюма. Останалите политически сили, за които се прогнозира, че ще влязат в парламента, са „Съюз на зелени и фермери“, Национално обединение „Всичко за Латвия“, „Отечество и свобода“ и „За Латвия - от сърце“, предава БНР.