4 октомври - ден за размисъл, агитацията е забранена

Днес е денят за размисъл преди парламентарния вот

Днес е денят за размисъл преди предсрочните  парламентарни избори на 5 октомври.

Забранени са всички форми на предизборна агитация в медиите и на публични места.

Не се позволява разпространяването на нови агитационни материали.

Като нарушение се квалифицира и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на легитимните места, определени от кметовете на общините.

Въвеждането на забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка на местните власти.

Налагането на такава забрана става със заповед на кмета на съответната община.

От становище на Централната избирателна комисия (ЦИК) става ясно, че междинни резултати на партиите безнаказано могат да се публикуват в деня на вота само във Фейсбук, но в медиите - не.

Медиите, които публикуват резултатите от екзит пол проучванията преди края на изборния ден, подлежат на глоба, предупреждават от ЦИК.

Ето и пълния текст на становището на ЦИК:

Във връзка с постъпило писмо вх. № НС-20-464 от 30.09.2014 г. от представители на доставчици на медийни услуги относно приложението на разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК и поставените в отправеното запитване въпроси Централната избирателна комисия на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от ИК изразява следното становище:

1. Легалното определение на “доставчик на медийна услуга” и на “медийна услуга” се съдържат в разпоредбите на §1, т. 15 и 16 от ДР на ИК.

По силата на §1, т. 16 от ДР на ИК “Доставчик на медийна услуга” е физическо лице - едноличен търговец, или юридическо лице, което носи редакционна отговорност за избора на съдържанието на медийната услуга и определя начина, по който тя е организирана. Редакционна отговорност е упражняването на ефективен контрол върху съдържанието, програмните схеми и каталога на предоставяните услуги.

По силата на §1, т. 15 от ДР на ИК:

“Медийна услуга е създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им. Медийни услуги са:

а) печатните медии – вестници, списания и други периодични издания;

б) медиите, разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи, като:

аа) обществените и търговските електронни медии – лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги;

бб) онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания.

Не са медийни услуги социалните мрежи – фейсбук, туитър и други подобни, и личните блогове.

2. ЦИК има установена практика да разглежда всички постъпили сигнали за нарушения на забраната на чл. 205, ал. 5 от ИК и да постановява решение за установяване на нарушение при огласяването на допитвания до общественото мнение по повод изборите 24 часа преди изборния ден до обявяване на края на изборния ден на територията на страната.

3. По силата на чл. 205, ал. 5 от ИК забраната включва огласяването на резултати от допитване до общественото мнение по повод изборите 24 часа преди изборния ден до обявяване на края на изборния ден на територията на страната независимо от формата, под която е направено.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Ивилина Алексиева
СЕКРЕТАР: Севинч Солакова