Сменят Ким Чен Ун като лидер на Северна Корея?

Според бивш военен, Ким може да бъде сменен от някой от по-големите си братя

Ким Чен Ун вече не управлява Северна Корея и страната е на ръба на гражданска война. Това твърди един от бившите ръководители на пропагандната машина на КНДР и офицер от контраразузнаването Чан Чин Сон, пише списание „Вайс”, цитирано от „Новинар”.

Според него членовете на влиятелния правителствен Комитет за организация и ръководство, който доскоро се е отчитал единствено на младия Ким, са престанали да се подчиняват на лидера си.

Бившият военен посочва, че младият Ким може да бъде сменен като държавен ръководител от някой от по-големите си братя, но същинската власт отново ще остане в Централния комитет на партията.

Твърденията на бившия разузнавач подклаждат допълнително слуховете, съпътстващи отсъствието на Ким Чен Ун от обществения живот в КНДР. За последен път той беше видян накуцващ на церемония в памет на неговия дядо Ким Ир Сен.

Липсата на Ким подклажда всевъзможни интерпретации на тема здравословното му състояние. Медиите в Южна Корея разтръбиха, че той има подагра, диабет, затлъстяване, хипертония и още няколко заболявания.