Предлагат на търг писмо, което разкрива, че трагедията с "Титаник" е можела и да не се случи

Авторът на писмото Джоузеф Бел е сред 1500-те жертви на фаталния сблъсък

Писмо, което описва избегнатия от "Титаник" сблъсък с друг кораб, ще бъде предложено на търг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Организаторите очакват за него да бъде платена сума между 10 000 и 15 000 лири.

Авторът на писмото Джоузеф Бел, който е бил главният инженер на обречения кораб, е сред загиналите 1500 души след фаталния сблъсък на "Титаник" с айсберг. Писмото е написано до най-големия му син Франк, на 11 април 1912 г. - три дни преди презокеанският лайнер да удари айсберг и да потъне. В него инженерът описва как на излизане от пристанището на Саутхемптън на път към Ню Йорк "Титаник" се е разминал "на косъм" с други два кораба - "Ню Йорк" и "Оушъник".

От описанието на Бел става ясно, че на излизане от Саутхемптън струята от витлата на "Титаник" е била толкова силна, че котвените въжета на другите два кораба са се скъсали и "Ню Йорк" се е разминал на метър от удар с презокеанския лайнер.

"Ако "Титаник" беше ударил "Ню Йорк" или "Оушъник", пътуването му щеше да се отложи и трагедията с айсберга можеше и да не се случи", казва Андрю Олдридж от аукционна къща "Хенри Олдридж енд сън" в Дивайзис, Югозападна Англия, която ще предложи на търг писмото на 18 октомври.