Великобритания с нов шеф на МИ6

На медиите е забранено да публикуват информация за служителите на агенцията

Професионалният шпионин Алекс Йангър беше назначен за ръководител на британските тайни служби МИ6, съобщава "Ройтерс". Той е известен най-вече с осигуряването на антитетористичните мерки по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Йангър има диплома по икономика, а в миналото е бил професионален военен. От 1991 г. насам работи за МИ6 в Европа, Близкия Изток и Афганистан. Биографията на Йангър, публикувана от правителството дава малко информация за него. Казва се, че е женен и има деца, обича музика, плаване и планински туризъм.

"Изключително съм радостен да застана начело на една от най-добрите разузнавателни агенции в света. Нашите служители работят неуморно, за да предотвратяват проблемите, които заплашвата нашата страна", каза новият шеф на МИ6.

Ръководител на разузнавателната агенция е единственият служител на МИ6, чиято личност британското правителство разкрива. На медиите е забранено да публикуват информация за служителите на агенцията, чието съществуване беше признато официално чак през 1994 г.

Ръководителите на МИ6, известни като "С" по името на първия човек, заемал поста – Мансфийлд Къминг (Cumming) – имат петгодишен мандат.