Цветанов пред EuroChicago.com: Българите в чужбина са най-големият инвеститор у нас

ГЕРБ предложи създаване на МИР „Чужбина“, но то не беше прието от управляващото мнозинство на БСП и ДПС

През последните две десетилетия българите в чужбина се утвърдиха като най-големия чуждестранен инвеститор в България. В условията на финансова и икономическа криза, която беше изключително задълбочена от правителството на БСП, ДПС и „Атака“, заради което Европейският съюз спря европейските фондове за страната ни, паричните преводи на българите от чужбина се оказват най-важният източник на свежи пари в икономиката ни. Това заявява в свое интервю за излизащия в САЩ електронен сайт EuroChicago.com зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според него още по-важно е, че структурата на тези финансови потоци е такава, че те се вливат в голямата си част в потреблението, което води до повишаване на растежа на икономиката на България.
Цветанов посочва, че се запознал с разпространеното преди дни Обръщение с конкретни искания на българската общност в чужбина към политиците и смята, че много от тях са основателни.

При приемането на Изборния кодекс от 42-то Народно събрание ГЕРБ направи предложение за създаване на МИР „Чужбина“, но то не беше прието от управляващото мнозинство на БСП и ДПС. Относно въпросът за изискването към кандидатите за народни представители да имат само българско гражданство, припомням, че това е въпрос на Конституция. Поради това този въпрос ще бъде актуален тогава, когато се стигне до конституционни промени, т.е. до свикването на Велико народно събрание или формирането на конституционно мнозинство в редовно Народно събрание, коментира Цветанов. Той посочва още, че фактът, че избирателите в чужбина са лишени от опцията „преференция“ в кандидатски листи, а също така те не могат да гласуват за независими кандидати, както избирателите в страната е отново въпрос на законова разпоредба.

ГЕРБ изрази ясно отношението си по тази тема с предложението да бъде създаден МИР „Чужбина“, което не беше прието от мнозинството в Народното събрание, припомня политикът от ГЕРБ.
Сънародниците ни в чужбина са много активни. При всичките ми посещения в различни държави срещам много българи, които задават изключително адекватни въпроси относно политическите и обществените събития в България. Това показва ясно, че тези хора не са скъсали връзката си с родината, живеят с проблемите на близките си в България и благодарение на развитието на информационните технологии, са активен участник в обществения живот на страната, допълва политикът.