БНБ се жалва от синдикати и работодатели

Искали да компрометират независимостта на банката

Ръководството на БНБ отговори с писмо на синдикатите и работодателите обвинявайки ги, че чрез необосновани медийни атаки оказват натиск и компрометират независимата централна банка, което не е в интерес на оздравяването на КТБ.

Професионалните организации и бизнесът се обявиха твърдо против намеренията за продажба на кредитите на търговска банка „Виктория” с аргумента, че това ще доведе до ликвидацията на дъщерното на КТБ дружество.

Според ръководството на БНБ подходът на синдикатите и работодателите не  съответства на сериозността на материята, която предполага отговорно и професионално отношение, при отчитане на известни ограничения за публичност, необходими за по-бързото и акуратно разрешаване на казуса.

Превратното представяне на действията на БНБ е в ущърб на интересите на българското общество, се допълва в писмото.
"За съжаление въпреки публично заявените намерения и разнопосочните работни идеи до този момент в БНБ не е получено нито едно законообосновано и структурирано предложение от Ваша страна, свързано с групата КТБ, което би било полезно и би спомогнало за решаването на казуса", пише още в писмото, в което се припомнят мотивите на Управителния съвет на централната банка с които бе дадена възможност да се продадат кредити на "Виктория", а именно нуждата от ликвидност, която не може да бъде предоставена нито от КТБ, нито от БНБ.
БНБ припомня, че в крайна сметка може и да не се стигне до тази продажба. Преценката за това ще е на Управителния съвет на централната банка след анализ на доклада на квесторите по получените оферти.

"Окончателната преценка на това решение ще бъде извършена от УС на БНБ след анализ на комплекс от обстоятелства, в т.ч. стойността на получените оферти, резултата от проведените преговори с EPIC (базирания във Виена фонд, който от името на Оманския фонд предлага план за спасяването на КТБ - бел. ред.) като представител на най-големите акционери на "КТБ" АД, както и подхода, който окончателно ще бъде възприет спрямо групата КТБ", посочват от БНБ.