24 години обединена Германия

Днес е денят на обединението на Германия

Германия отбелязва Деня на обединението. Само 50% от източногерманците виждат полза от обединението 24 години след падането на Берлинската стена, сочи проучване.
Само година след падането на Берлинската стена комунистическата Германска демократична република престана да съществува и обединена Германия се превърна в най-мощната страна в Европа с население от 82 милиона души.

Според един от архитектите на обединението – външният министър на Федерална република Германия Ханс-Дитрих Геншер, тогавашните събития са пример за днешните политици, че и най-сложните въпроси могат да бъдат решени с отказ от конфронтация, информира БНР.

В отбелязването на Деня на Обединението в Хановер, провинция Долна Саксония, ще се включат канцлерът Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук.

Само един на всеки двама източногерманци счита, че е извлякъл полза от обединението на Германия, 24 години след падането на Берлинската стена.  Точно 50% от анкетираните считат, че са излезли "победители" от Обединението, изтъквайки свободата на пътуванията и на изразяването на мнение или възможността за демократични избори.  Това показва изследването на института "Аленсба, за 15 източногермански ежедневника и седмичника, предназначен за читателите от Източна Германия "СуперИлу". 23% са категорични, че са загубили от съюза на двете Германии, защото се чувстват като "граждани втора ръка", загубили са работата си или смятат за непризнато свършеното от тях преди 1989 г.  27% от всички източногерманци понякога изпитват известна носталгия към ГДР, смятайки за "положителни" някои аспекти от миналото като сигурната работа, умерените наеми и много организираното отглеждане на децата.