Йордан Бакалов: Не съм виждал такъв взрив, хората в цеха не са имали шанс

Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е било само на документи

 „Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал. Мисля, че хората в цеха не са имали никакъв шанс”, заяви министърът на вътрешните работи Йордан  Бакалов и обясни, че е единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.

По думите му по време на проверка на Служба КОС от септември месец било констатирано, че там има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение. В същия ден мините са преместени в складовото помещение.
Следващата направена констатация е, че количествата, които трябва да се съхраняват са много повече, отколкото трябва да бъдат, а разстоянията между палетата, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото.

„На 24 септември е имало проверка пак от Служба КОС – отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините”, обяснява министър Бакалов. Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е било само на документи.

„Този, който се е подписал под документа, носи съдебна отговорност”, категоричен бе той.
Йордан Бакалов обясни, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти - през 2007 и 2010 година. След обжалване в съда, обаче лицензът е възобновен.

„През 2013 г. от завода са заявили, че искат да пуснат ново производство за снарядяване на патрони, но не са отговаряли на условията и не им е разрешено”, допълва Бакалов.
„Взривната вълна от тротила се разпространява хоризонтално, но тук това не беше така. Това, което вземат от тротила, отливат пресовки, свързани с граждански производства. Взривът е бил в цеха с утилизациите, а не в склада. Има два цеха - единият е за утилизация, а другият – за пресовки. Другите цехове, които се намират на голямо разстояние, няма поражения върху тях”, обясни още вътрешният министър.