Емил Радев: Кристалина Георгиева отново ни накара да се гордеем, че сме българи

Изслушването на българския представител приключи

Нашият кандидат-комисар се представи повече от блестящо. Гордея се, че имаме такъв представител за поста заместник председател на Европейската комисия". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, който беше единственият български евродепутат от Европейската народна партия, който зададе въпрос на Кристалина Георгиева по време на изслушването й в Европейския парламент. Въпросът  на Радев засягаше правилникът за длъжностните лица на Европейския съюз, който предвижда,  че те трябва да бъдат наети на възможно най-широка географска основа. „Въпреки това, статистическите данни показват, че докато някои националности са свръхпредставени в сравнение с относителната тежест на тяхното население в Европейския съюз, други са до голяма степен по-слабо представени. Така например България има само няколко представители на средни и високи ръководни постове в европейската администрация", посочи Емил Радев.

„Какво бихте направили, за да подобрите географския дисбаланс, който съществува в момента между служителите на Европейската комисия особено на високи постове" попита българският евродепутат. В отговор Кристалина Георгиева каза, че е добре запозната с проблема, и че има още работа за вършене, за да постигнем равенство в географското представителство. „За някои националности работата в Европейската комисия не е толкова атрактивна и за това ние трябва да отидем при тях. Ако Мохамед не отиде при планината, планината ще отиде при Мохамед", заяви тя.

Основният проблем според нея е в средното ниво на управление в администрацията. „Тъй като Европейските институции наемат млади хора от новите държави членки, то те са на ниски позиции. Това води до различна представителност. Радвам се, че новият правилник ни предоставя възможността да повишаваме хора по бързо, когато това го позволява", обясни Георгиева.