Ирландия готви референдум за отмняната на глобата срещу богохулството

Глобата за лош език срещу Бог е 25 000 евро

В Ирландия ще се проведе референдум за премахването от конституцията на престъплението "богохулство", съобщи агенция "Ройтерс". Сега то е наказуемо с глоба до 25 000 евро, но по всяка вероятност такова наказание не е било налагано от XIX век. Влиянието на Римокатолическата църква в Ирландия намалява от 80-те години на миналия век, особено след разкритието на редица скандали, свързани със сексуално насилие с деца.

"Богохулството" е определено за престъпление в конституцията на Ирландия от 1937 г., писана, когато църквата все още е имала важна роля в обществото. Наказанието е било до 7 години затвор допреди седем години, когато е направена поправка в закона, предвиждаща само глоба.

"На практика не е имало съдебни преследвания по силата на закона от 2009 г. Изглежда, последното такова за богохулство е било през 1855 г.", казва Одан О'Риърдън, заместник-министър, отговорен за равенството.

Все още няма дата за референдума, който правителството по-рано определи като скъпо начинание. Други знаци за намаляването на влиянието на католическата църква бяха промяната в закона за абортите, както и предстоящ през 2015 г. референдум за еднополовите бракове.

"Ройтерс" отбелязва, че Великобритания премахна закона за богохулството през 2008 г.