Кристалина Георгива: Трябва да използваме парите на ЕС разумно

Българският еврокомисар поиска европейски средства за саниране

Много от нашите граждани изпитват трудности и трябва да използваме европейския бюджет разумно, за да смекчим последствията от кризата”.

Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в началото на изслушването си в Европейския парламент за поста на заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси. "Убедена съм, че европейският бюджет може да помогне на конкурентоспособността и на възстановяването на доверието на хората в Европа като нещо добро", каза още тя.

Пред евродепутатите от Комисията по бюджети, Комисията по бюджетен контрол и Комисията по правни въпроси тя коментира, че основните предизвикателства пред ЕК ще са свързани със средносрочния преглед на Многогодишната финансова рамка през 2016 година.

„Това ще бъде нашата възможност да ориентираме европейския бюджет в посока на работните места, заетостта и конкурентоспособността”, каза още Георгиева и подчерта:  „Ще трябва да докажем висока рентабилност на европейския бюджет. Трябва да инвестираме в проекти с множествено задачи и ползи. Политиката на сближаване трябва да финансира и мерки за енергийна ефективност”.

Неразплатените средства са задача на действащата Европейска комисия, но и на бъдещата комисия, призна Георгиева и обеща: "Ще се опитам да проведа успешно бюджетните преговори по коригиращия бюджет за тази година и бюджета за 2015 година, за да започнем да топим снежната топка от неразплатени задължения. Ако не го направим ще пострадаме самите ние, защото ще се забавят програмите за растеж и заетост".

„Ние не искаме повече кредити за плащания от заложеното в Многогодишната финансова рамка, по-скоро искаме да използваме повече от това, което е предвидено за сега, за да се справим с непредвидените обстоятелства”, заяви комисар Георгиева.

„ЕК трябва да работи със силен екип”, подчерта Георгиева. „Необходимо е да направим европейската кариера по-привлекателна, да насърчаваме и да помагаме на блестящите мъже и жени, защото разчитаме на опитни служители. Бих искала да имаме 40% жени на средни и високи мениджърски позиции в ЕК до края на моя мандат. Трябва и да има повече свобода при вътрешните премествания на служители”, заяви тя.

Има много пари в банките, които стоят там и не правят нищо за растежа и заетостта. Трябва да помогнем на малките средните предприятия да могат да работят повече и по-упорито”, каза още комисар Георгиева и напомни предложението на Европейската комисия 300 милиарда евро за инвестиции за съживяване на икономиката.