Над половината българи са решили за кого да гласуват

6 - 7 партии ще влязат в следващия парламент, прогнозират от Центъра за анализи и маркетинг

51,5% от хората смятат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври и вече са решили за кого. 17,4% признават, че ще упражнят правото си на вот, но все още не са решили за кого ще гласуват, а също толкова са  категорични, че няма да гласуват.
Това показват данните от последното изследване на Центъра за анализи и маркетинг.

На въпрос „За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври?”  35,5% от анкетираните отговарят, че ще подкрепят ГЕРБ, 21% ще пуснат своята бюлетина за БСП – Лява България, 14% - за ДПС, 7,2% - за Реформаторския блок, 5,4% - за Патриотичния фронт, 5,1% - за "България без цензура", 4,5% - за "Атака".

Според института, ако в следващото Народно събрание влязат 6 партии, ГЕРБ ще имат 97 депутатски места, БСП - Лява България – 57, ДПС – 38, Реформаторският блок – 19, Патриотичният форнт -15, "България без цензура" - 14. Ако и "Атака" влезе в парламента, тя вероятно ще има 12 места, но тогава депутатските кресла за ГЕРБ ще са 92, за БСП – Лява България – 55, за ДПС – 36, за Реформаторския блок - 18, за Патриотичния фронт - 14, а за "България без цензура" – 13.

Прогнозата на института е, че ГЕРБ ще получи 33-37%, 19-23% ще отидат при БСП - Лява България, 13-16 % при ДПС, 6,3-7,8 % - при Реформаторите, а между 5 и 6,5% – при Патриотичния фронт, също толкова се очаква да получи и "България без цензура", а между 3,5 и 5% ще са за "Атака".

Около една трета от хората признават, че смятат да се възползват от правото на преференциално гласуване на предсрочните парламентарни избори, почти толкова обаче нямат намерение да гласуват за определена личност. 29,3% от анкетираните мислят, че след изборите страната трябва да се управлява от еднопартийно правителство, 22,3% са убедени, че трябва да бъде създаден коалиционен кабинет от две политически сили, а 20,4% - да има коалиционен кабинет от три или повече партии. Интересен факт е, че пред експертите на института 77,8% от анкетираните заявяват, че не биха гласували за определена политическа сила срещу парично обезщетение.

41,4% от хората смятат, че положението в страната през предстоящите месеци ще се влошава, 38% смятат, че положението ще остане същото, а 16,3% са убедени, че положението ще се влошава. Българската православна църква остава институцията с най-високо доверие в страната, 37% от анкетираните по-скоро имат доверие на църквата, 30,9% от тях имат доверие на полицията, а 20,5% - на съда. Доверието към БНБ е едва 18,7%, а към правителството 17,2%.

Изследването е проведено в периода 25 – 30 септември 2014 г., а обемът на извадката е 1010 пълнолетни граждани на България. Става дума за двустепенна случайна квотна извадка по признаците пол, възраст, образование и тип населено място. Изследването е част от изследователската програма на Центъра за анализи и маркетинг, няма външен възложител и се самофинансира. То е проведено чрез преки стандартизирани интервюта по домовете. Максималната възможна стохастична грешка е ±3,1% при 50%-ни дялове.