Фаталният завод в Горни Лом затворен

„Едва ли някога този завод ще заработи", добави социалният министър.

Служеният министър на труда и социалната политка Йордан Христосков съобщи, че Инспекцията по труда е издала акт, с който затваря завода в Горни Лом, където по първоначални данни след мощен взрив са загинали 15 души.

„Едва ли някога този завод ще заработи – казвам това предварително – при тези условия той не трябва да работи. Министерство на труда и социалната политика първоначално ще осигури различни програми за временна заетост, а в последствие ще се търси трайна заетост. Но повече не трябва да се допуска риск за жертви”, коментира министър Христосков.

Той е съобщил на близките на загиналите, че вече почти няма надежда за оцелели, но въпреки това те се надяват, че някой от 15 души е останал жив.

„Утре след първия оглед Прокуратурата и Следствието са поели ангажимента отново да информират близките на загиналите. Сега не е подходящ моментът да се говори за социалните права, но службите на Министерството на труда и социалната политика поемат грижите за близките на загиналите“, добави министърът.

Той посочи, че ведомстовто разполага с пълен списък на лицата, за които да се погрижи.

„За съжаление семейство (съпруг и съпруга) са починали, имат 5-годишно дете, за което сега ще се грижи техен близък. Но ако се налага, социалните служби ще направят ще направят всичко възможно и за това дете“, каза още Йордан Христосков, предава „Фокус“.