ЦИК реагира: Глобява ДПС за агитация на турски език

Илхан Кючюк, Ерджан Ебатин и Йордан Цонев са нарушителите на Изборния кодекс

Централната избирателна комисия най-после реагира и реши да наложи глоба на партия ДПС за това, че провежда предизборна агитация на турски език, което е нарушение на закона.
След публикацията на Bulgariautre.bg от 29.09.2014 г., че Движението за права и свободи демонстративно нарушава закона и провежда предизборните си мероприятия, агитирайки на турски език, ЦИК установи нарушение на забраната за водене на предизборната кампания на майчин език от трима членове от ДПС и със свое решение от вторник 30.09. налага глоба на партията.

Нарушителите на Изборния кодекс са евродепутатът Илхан Кючюк, областният председател на ДПС Варна Ерджан Ебатин и кандидатът за депутат Йордан Цонев.

ЦИК е установила, че на предизборно мероприятие на ДПС в град Долни чифлик, област Варна на 21 септември 2014 г. Илхан Кючюк и Ерджан Ебатин агитират предизборно на турски. Йордан Цонев изнася словото си на български език, но подтиква присъстващите да говорят на майчиния си език в отговор на въпроса му с кой номер бюлетина ще гласуват, пише в решението на комисията. 

На тримата ще бъдат съставени актове за установените нарушения. След влизането им в сила актовете ще се изпратят на областния управител на област София, за да бъдат глобени.
Решението на ЦИК може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) в тридневен срок от обявяването му.
По традиция членове и кандидат-депутати на ДПС използват турски език в предизборните си срещи въпреки предвидените глоби в Изборния кодекс.