Ген. Атанасов: Лазаров и Писанчев да подават оставки

Лицензът на завода е трябвало да бъде отнет

Главният секретар Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев носят основната отговорност за трагедията в завода в Горни Лом. Не да дават пресконференции сега и да обясняват, а да си подават оставките и на техните места да седнат компетентни хора, които да проверят цялата им дейност.

Преди служба КОС да отиде на проверка във взривения завод е имало проверка на ДАНС. Знам резултата от докладите им. Установили са незаземени машини, което създава опасност за живота и здравето, можело е да възникне искра. Това е разковничето. Това обяви по ТВ7 бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов. Той е категоричен, че проверката на ДАНС е станала причина за последвалата инспекция на служба КОС към МВР.

Защо обаче Писанчев и Лазаров не поискаха веднага да се отнеме лиценза на този завод и да се преустанови обезвреждането на мини там. Ако си бяха свършили работата сега нямаше да има жертви. Собственика на завода Валери Митков е и съдружник на олигарха Ковачки в мина.

Кой чиновник ще дръзне тогава да вземе мерки срещу този човек. Той е демонстрирал недосегаемост, а и институциите са му я осигурявали. Това е проблемът, че за хората свързани с властта се прилагат един закони и правила, които са различни от тези за обикновените граждани, посочи Атанасов. Той е категоричен, че технологията при обезвреждането на мините е нарушена безобразно. Според него сега Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Писанчев трябва да обяснят публично какви са били причините да не отнемат лиценза на този завод.

Тежки гафове поради некомпетентност и заради нееднозначно прилагане на законите. И на всичко отгоре Лазаров говори, че 24 часа не трябва да се посещава местопроизшествието. Когато взривиха автобуса в Бургас толкова ли чакаха колегите от Израел. Вапиюща некомпетентност демонстрират службите за сигурност, а да не забравяме, че този същия Лазаров носеше отговорност и за трагедията в Лясковец когато загина барета, но покриха цялата истина, допълни Атанасов.

Той е изумен и, че главният прокурор Цацаров не е на мястото на инцидента и лично да поеме случая. Преди месец ходи след наводненията в Мизия, сега го няма никакъв, възмути се още генералът.