Бивш директор на "Терем": Гръцките боеприпаси са опасни и трудни за обезвреждане

Вместо скъпи технологии, страната ни използва жива сила, допълни още той

Гръцките боеприпаси, които се предполага, че са довели до взрива в завода в Горни Лом и е трябвало да бъдат унищожени, са били предложени на страната ни още през 2007 година. Военният завод „Терем” също кандидатства за отделните боеприпаси, за които е имал технологии, но по-голямата част от тях са били много опасни и трудно се обезвреждат. Това съобщи в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия Марин Иванов, бивш директор на военния завод „Терем”.

По думите му заводът в Горни Лом не би следвало да пристъпи към такава работа, без да има разрешителни, които се издават от служба КОС. „За да спечелят тази поръчка те трябва да имат тези технологии”, допълни още експертът.

На въпрос защо България се е превърнала в терен за обезвреждане на боеприпаси на съседни страни Марин Иванов отговори, че най-вероятно това е така, защото рискът е висок и е възможно загуба на жива сила. „Минимизирането на риска предполага използването на скъпи технологии, но ние предпочитаме това да става на ръка, с жива сила”, каза още той.
 Според него в отилизацията няма такава голяма печалба.