Все още няма официално потвърдена информация за жертви в Горни Лом

Преди да идентифицираме жертвите, не можем да кажем кои са и колко са, заяви вътрешният министър Йордан Бакалов

Все още няма официално потвърдена информация дали има жертви, колко са те и каква е причината за вчерашната експлозия в цеха за боеприпаси край видинското село Горни Лом. По неофициални данни, в момента на взрива в цеха е имало хора.

Малка е надеждата да има оцелели, това каза на среднощния брифинг  в селото директорът на Националната служба Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов, цитиран от БНР:

В периметър 500, може би 600 метра от взривилия се цех се намират отломки от разрушенията. От двете сгради няма нито една. Разрушенията са изключително тежки. Благодарение обаче на предварителния начин на проектиране и правилното строителство, взривната вълна е отишла нагоре, не е тръгнала по посока на селото. Първият оглед показва,че няма признаци на живот в непосредствена близост до взривлия се цех. До последно не губим надежда и затова целият периметър се наблюдава с термовизионни камери, 4 на брой са в момента. Надяваме се да намерим признаци на живот. Трима души доброволци са готови, въпреки категоричните забрани при такава ситуация, ако намерим такъв признак, да влязат вътре. Въпреки че беше създадена необходимата организация, ако се наложи евакуация в съседните села - читалища, училища да бъдат отворени и настанени хората,  до този момента такова решение няма, не очаквам и да има такова решение. Нещо повече – пробите от атмосферния въздух, околната среда и водата показват, че те са в рамките на нормата с малко завишение в атмосферния въздух на серни окиси, но в никакъв случай не са опасни за живота и здравето на хората. Ние ще бъдем тук до последно, докато имаме и най-малката надежда, че можем да установим признаци на живот и съответно да помогнем.

Преди да идентифицираме жертвите, не можем да кажем кои са и колко са – това пък беше репликата на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

В 21,45 часа е усетен последният взрив. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че след като изминат 24 часа след последния вторичен взрив Националната следствена служба ще поеме разследването и ще влезе в периметъра на взрива. А първите, които са влезли в периметъра на взрива – това са били специалистите от Пожарна безопасност и защита на населението, звеното във Видин. Те, за съжаление, също са категорични, че надеждата за оцелели е изключително малка.

Собственикът на фирма "Видекс" АД за т.нар. "барутна фабрика" в Миджур, както я наричат хората в този край, е Валери Митков, ето какво каза той:

Със сигурност може да се разбере кои хора са били на смяна, но за да се разбере, трябва да се отиде в завода. Не може да се говори по този начин – работят общо еди-колко си, а на една смяна са били толкова. Аз в момента нямам информация всичките тези хора били ли са на работа. Изпълнителният директор е бил вътре, директорът на завода е бил вътре, началникът на производство е бил вътре, кого да попитам, когато мен не ме пускат да отида на 2 километра от портала на завода. Кого да попитам, каза Валери Митков, чийто син е изпълнителен директор на т.нар. "барутна фабрика".

Във фабриката се обезвреждат гръцки противопехотни и противотанкови мини. Предоприятието притежава лиценз за производство и утилизация на боеприпаси, стана ясно на среднощния брифинг. За жалост обаче, въпреки изрядността на документите, последната проверка, направена на 15-и септември, е показала, че трудовата дисциплина не е на нужното ниво и технологичните параметри не са добри. Не са стигнали тези предписания до собственика на фабриката, а за последните седем години – от 2007-а досега, това е третият сериозен инцидент.

Главният секретар на МВР Светослав Лазаров заяви за "Хоризонт", че проверката на ведомството преди две седмици е установила нарушение в технологията на производствения процес и в съхранението на боеприпасите. Той добави, че служители на МВР са влизали снощи на територията на взривения цех, без да са съгласували това с никого.

Вчера след трагедията служители на МВР са влезли и са отишли на мястото, където е бил цехът. Това не е съгласувано с нас, разбирам ги като хора, няма да говоря за процедури. Няма цех, няма нищо на мястото! Аз на този етап не бих се ангажирал с никакви хипотези, защото снощи на щаба, едно от нещата, които исках да ми бъде изяснено от собственика на предприятието, беше причинно-следствената връзка за този взрив. Според него, това го заяви пред целия щаб, вследствие утилизация на мини не би могло да се получи взрив с такава мощност и с такава насоченост. Това трябва да го установи експертизата, тъй като в крайна сметка самият взрив е факт.

Вътрешният министър Йордан Бакалов все още също не дава конкретна информация колко души са се намирали в завода по време на взривовете. От наблюдението от термокамерите обаче е установено, че животно в преминало оттам. Министър  Бакалов допълни, че едно лице, за което се  е предполагало, че било в завода, се намирало другаде.  Той уточни, че след  като взривовете са приключили,  трима доброволци са влезли на територията на цеха, но са започнали вторични екзплозии, които са ги принудили да излязат. Последният взрив е бил в 21.40 минути. Днес по-късно самолет ще отгледа отвисоко взривения цех. Количеството на взривените боеприпаси също допълнително ще се уточнява.

Според председателя на Националния синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ Тодор Воденов, човешка и технологична грешка е причината за взрива в цеха за боеприпаси. В "Преди всички"  той призова за създаване на единен национален център за утилизация, за да има строг контрол от професионалисти.

Бившият заместник-министър на отбраната Валентин Радев, председател на Сдружението на специалистите по боеприпасите, предположи, че няма умисъл във вчерашната експлозия в цеховете в Горни Лом.