Взрив в Горни Лом, има пострадали хора (Обновена)

По данни на местни жители са загинали 15-16 души

Фабриката за взривни вещества в Горни Лом, община Чупрене, област Видин, е гръмнала съобщи бТВ.  Три жени са ранени, едната е съпругата на кмета, на плаца на предприятие „Миджур” в село Горни Лом, каза за Радио Фокус-Видин д-р Любомир Виденов – директор на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ. Той посочи, че едната жена е настанена във видинската болница, а другите две в монтанската. Според него, жените са били далече от цеха, където се е получил взрива. Имат счупвания на крайници, наранявания, но за сега няма опасност за живота им.

Информацията потвърди кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Той каза, че  не е ясно какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му.

Полицията и пожарната са тръгнали към фабриката. Жителите на населеното място са в паника, тъй като това е поредният инцидент във фабриката.

По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба, съобщава Фокус.

Шефът на Областната дирекция на полицията във Видин, заяви че преди 15 дни са правили цялостна проверка във фирма „Видекс” АД. Констатирани са нарушения, издадени са актовете, но за голямо съжаление след 15 дни се случва този взрив. Ще бъде използвана специална техника, за да се влезе преди законовите 24 часа. Собствениците на фирмата са били в близост до района на фабриката при взрива, това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов след заседание на Министерски съвет във връзка с избухналия взрив във фабрика в Горни Лом, област Видин, предаде  Агенция „Фокус”.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур” стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.

Обновена в 21:15 часа:

Разказ на Даниел Александров, който е изпратил информация в Нова ТВ: "Около 17 часа днес избухна взрив във фабриката за боеприпаси в с.Горни Лом. Снимките, които Ви изпращам, са от облака, който се издигна над фабриката след инцидента. Екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ пристигнаха на мястото на инцидента. Към 19 часа все още пристигаха коли на пожарната от Монтана. На повечето Ви колеги не е ясно колко са ранени и загинали, тъй като нямат информация. По данни на местни жители, с които аз разговарях, са загинали 15-16 души - толкова наброява цялата смяна, включително собственикът, който е бил във фабриката в момента на инцидента. Вследствие на взрива се чу оглушителен трясък, който разтърси целият Балкан. Около фабриката са се разхвърчали парчета от метал и боеприпаси. Районът е отцепен от полицията. Известно е, че двама души са ранени. Бивш кмет на с. Горни Лом е минавал с джип наблизо в момента на инцидента. От ударната вълна джипът се е обърнал в дере. Тъй като фабриката се намира на няколко километра извън населеното място във Стара планина, опасност за местните жители, както и пострадали няма. Въпреки всички пристигнали на мястото на инцидента, спасителните екипи не смеят да влязат на мястото на инцидента поради опасност от вторични взривове. Това вероятно ще стане към 17 часа утре или 24 часа след експлозията".

Обновена в 21:35 часа:

Президентът Росен Плевнелиев следи внимателно ситуацията след взрива в завода за утилизация на боеприпаси край село Горни Лом, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът поддържа постоянен контакт с министрите на вътрешните работи и на отбраната и с местната власт.
Президентът изразява надежда за бързото възстановяване на пострадалите, както и за овладяването на ситуацията на мястото на злополуката в кратки срокове. Държавният глава настоява за изясняване на причините за взрива и недопускането на нови инциденти от подобен характер.

Обновена в 21:39 часа:

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов пътува към село Горни Лом, съобщиха от пресцентъра на МВР.По-рано на там тръгнаха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГДПБЗН Николай Николов. Сигналът за инцидент в завод,частна собственост край село Горни Лом, Видинско, е получен на тел.112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда.
По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.