Добре дошли в първия в света зоопарк за... микроби!

Той се намира в Амстердам

Първата "интерактивна зоологическа градина за микроба" в света отвори врати в Амстердам, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Създадена в чест на малките същества, съставляващи две трети от живите организми на Земята и смятани за особено важни за бъдещето на планетата, "Микропия" разполага със забележителна колекция от микроби.

Идеята за този необикновен зоопарк е на Хайг Балиан, директор на Кралската зоологическа градина в Амстердам "Артис". "Почти всички зоологически градини обикновено показват само част от природата и това са предимно големите животни", обяснява Хайг Балиан. "Ние искаме да покажем микроприродата". Вируси, мицети и бактерии често се свързват с болестите, но те също са много важни за нашето оцеляване и ще играят все по-голяма роля за бъдещето на човечеството и на планетата, убеден е Хайг Балиан. Само в устата ни живеят 7000 вида микроби, дава пример ученият.

По-голямата част от зоопарка, който е първият по рода си в света, прилича на лаборатория. Няколко реда микроскопи, свързани с огромни екрани, показват всевъзможни видове микроорганизми. През прозорец посетителят може да наблюдава истинска лаборатория, в която се отглеждат различни видове микроби или да се изправи пред гигантски модел на вируса Ебола, който в момента сее смърт в Западна Африка.

С помощта на 3D микроскоп може да се наблюдава възпроизводството на микробите. Микробен скенер посочва броя на живеещите в тялото ни микроби. За влюбените е инсталиран "Kiss-o-Meter", който изчислява броя на микробите, които те са обменили помежду си, целувайки се.